首页-首页内容发布-首页通知
天津大学新闻网
天津大学视频新闻网

用DNA建造功能材料
发布时间:2017-10-23    来源:

第98期青椒学术沙龙预告

时间:2017年10月27日(周五)中午12点30分

地点:北洋园校区郑东图书馆四层日新书斋

报告题目:用DNA建造功能材料

主讲人: 仰大勇

主讲人简介:天津大学化工学院教授。2015年入选“国家青年千人计划”、“天津市青年千人计划”和天津大学“北洋学者-海外杰出青年人才计划”;2016年获国家自然科学基金委“优秀青年”资助。主要从事体外合成生物学和DNA功能高分子方面的研究,研究内容涉及DNA分子工程/DNA纳米材料、疾病诊断、食品安全、体外生物合成和人工合成细胞等相关领域。研究成果在Nature Nanotechnol.,Acc. Chem. Res., Adv. Mater., Angew. Chem. Int. Edit., Nanoscale, J. Mater. Chem., Biomacromolecules等国际权威期刊发表学术论文30余篇;申请发明专利21项,获得授权6项。

报告内容简介:DNA是生命系统的核心分子,也是“完美”的生物高分子。我们从分子化学和材料工程的角度,利用DNA建造一系列新型功能材料,并探索在生命健康、合成生物学和环境保护中的应用和启示。我们希望通过DNA在生命与非生命系统之间架起一座桥梁。

主办单位:校工会、图书馆、科研院、校青年教师联谊会、学生创新实践协会

Lecture: Construction of DNA-based functional materials

When: 12:30 p.m., Friday, October 27th

Where: Rixin Study, Fourth Floor, Zheng Dong Library, Peiyang Park Campus(or Multifunctional Hall, Cultural Activity Center for Faculty and Staff, Weijin Road Campus)

Lecturer: Dayong Yang

About the Lecture: DNA is the central molecule in living system. From molecular chemistry and materials engineering perspectives, DNA could be a perfect biopolymer. We constructed a serial of DNA-based functional materials and explored the applications and implications in life science, healthcare, synthetic biology and environmental protection. We envision that our research could build a bridge between living and non-living systems through DNA.

Relevant Discipline: chemical engineering, polymer science, synthetic biology

Organizers: Trade Unions, Library, Office of Science and Technology, Young Teachers Association, Student Association of Innovation and Practicums

All students and staff of Tianjin University are welcome.