首页-科学研究-网上学术厅-学术论文
发布时间:2015-07-22

In the present study, waste polytetrafluoroethylene (PTFE) is recycled to generate the monomer tetrafluoroethylene by pyrolysis in vacuum condition. The reaction parameters are investigated; under 500–550 °C and 2 kPa, the yields of tetrafluoroethylene can reach 95%. Then the pyrolysis gas is applied without separation as reactant together with iodine to synthesize 1,2-diiodotetrafluoroethane, which is the key intermediate for synthesis of many fluorine-containing compounds. Under the optimal conditions,temperature 150–160 °C, pressure 12 atm and ratio of solvent to iodine 0.5–0.6, the conversion of iodine can rise up to 98%. The method of this paper uses waste polytetrafluoroethylene (PTFE) as raw material, which is environmental benign and helpful to prevent white pollution.

1. Synthesis of 1,2-diiodotetrafluoroethane with pyrolysis gas of waste polytetrafluoroethylene as raw material.pdf